#rouwtherapeut #hsp #hoogsensitief #hspcoachwaregem #hspcoachwielsbeke #massagewaregem #massagewielsbeke #holisticpulsing #coaching

Jijzelf, net als ieder ander in het hele universum, verdient jouw liefde en genegenheid

Boeddha

HSP & andere gevoelige personen

Wat maakt jou een HSP?

HSP staat voor High Sensitive Person. Een hooggevoelig persoon. Het is geen ziekte, maar eerder een karaktertrek die vele verschillende eigenschappen bezit. Deze mensen ervaren de buitenwereld zoveel intenser en zijn véél gevoeliger dan gemiddeld. Ze filteren amper prikkels van buitenaf, die zowel fysiek als emotioneel zijn. Sociale gebeurtenissen en/of drukte mijden ze dan ook liever. Ze nemen alles veel beter waar dan anderen, zoals stemmingen of lichaamstaal. Daarom ook dat ze zich zo immens goed kunnen inleven, onder andere in de situatie van iemand anders. Hooggevoelige personen zijn dan ook de beste artiesten. Tevens zijn ze ook veel gevoeliger voor geuren, licht, geluid, smaken,... etc. Hoe dan ook, HSP's verschillen van persoon tot persoon, ze beleven alles op hun eigen manier.

Erken je gave

Gevoelig zijn is een gave waaraan je plezier kan beleven, maar die je soms ook belemmerd in het leven. Je opvoeding en de mate waarin je je begrepen voelde maakt dat jij je sensitiviteit als last of als gave ervaart. De mate waarin je kan omgaan met je hooggevoeligheid (of dit leert) bepaalt in grote mate de kwaliteit van je leven. 

Je mag er zijn, precies zoals je bent

Als HSP heb je een groot inlevingsvermogen. Je kan makkelijk contact maken met anderen en hen begrijpen. Maar je voelt niet enkel gemakkelijk personen aan, ook omgevingen, spanningsvelden, wat nodig is om de spanning weer te ontladen. Andere voordelen van de hoog sensitieve persoon zijn: intuïtief, gewetensvol, creatief, je kan meer prikkels verwerken (je hebt een grotere processor) en ziet meer verbanden. Hierdoor kan een HSP intens genieten van kleine dingen! Als bemiddelaar kan de HSP gemakkelijk vertalen tussen verschillende partijen. De hooggevoelige persoon is sociaal en zorgzaam, goed in hulpverlening en zorg.

De nadelen die hoog sensitieve mensen ondervinden zijn overprikkeling, last van de chaos, Elaine Aron verwoordt het als overweldigd door de wereld. De hoog sensitieve persoon verliest zichzelf makkelijk in al deze prikkels en weet niet meer wat van hem is en wat van een ander. Wie ben ik? Velen worden overspoeld door gevoelens en emoties die ze heel sterk leven en hen sterk sturen, maar die helemaal niet van hen zijn. sommigen neigen hierdoor naar depressie. De HSP kan zich hierdoor best onveilig voelen! Een HSP heeft vaak moeite met grenzen stellen en geeft zich leeg of wordt leeggezogen. Ze pleasen graag en zijn bang van kritiek en afwijzing.